Speelplekken

Speelplekken moeten veilig en duurzaam zijn en vooral veel speelplezier leveren. Om de speelplekken in Gouda aan deze eisen te laten voldoen, heeft de gemeente Gouda een aantal regels (richtlijnen) opgesteld. Op deze pagina leest u hier meer over.

Kinderen in Gouda moeten veilig en onbezorgd kunnen spelen. Jaarlijks vervangen we daarom op een aantal speelplekken versleten speeltoestellen door vergelijkbare toestellen.

Wat is een speelplek?

Een speelplek bestaat in ieder geval uit drie speelactiviteiten, mogelijk gemaakt door een toestel. Speelactiviteiten zijn bijvoorbeeld schommelen, glijden, wippen, klimmen, evenwicht bewaren en draaien. De drie activiteiten kunnen ook in één toestel gecombineerd zijn. De toestellen zijn bestemd voor kinderen t/m 12 jaar.

Wie is er verantwoordelijk voor de speelplek?

De gemeente is verantwoordelijk voor beheer van het openbaar gebied en dus ook voor de speelvoorzieningen op openbaar terrein. De gemeente maakt uiteindelijk de keuze voor speeltoestellen en ondergronden. Dat neemt niet weg dat voorstellen van bewoners gewaardeerd worden.

Richtlijnen speelplekken Gouda

Bij het kiezen van de speelplekken vindt de gemeente Gouda het belangrijk dat:

  • De speelplek past binnen het beleid van de gemeente Gouda. Daarin staat vastgelegd dat er een speelplek wordt aangelegd als er gemiddeld 90 kinderen t/m 12 jaar in een afgebakend gebied wonen.
  • De leveranciers van de speeltoestellen kwalitatief goed materiaal leveren.
  • De speelplekken duurzaam zijn. Denk hierbij aan het materiaal waaruit het toestel wordt samengesteld, de levensduur van het toestel, het onderhoud en het restproduct na gebruik en de mogelijkheid tot recycling.

Vervanging speeltoestellen

Jaarlijks vervangen we op een aantal speelplekken de versleten speeltoestellen door nieuwe, vergelijkbare toestellen of wordt de valondergrond vervangen. De plannen voor 2018 van de speelplekken hebben tot 30 mei 2018 ter inzage gelegen bij de balie in het Huis van de Stad. Er zijn enkele reacties geweest op het plan van de Marco Pololaan en de Jacob van Lennepkade. 

Voor de Marco Pololaan is een enquête naar de bewoners gestuurd met meerdere keuze-opties voor nieuwe toestellen. Hieruit is een nieuw plan ontstaan. Bekijk het plan via deze link . Voor de Jacob van Lennepkade is contact geweest met de Westerschool en daaruit is ook een nieuw plan ontstaan, ook dat kunt u via deze link inzien. In het vierde kwartaal van 2018 worden de speeltoestellen vervangen. 

Op de volgende speelplekken vervangen we in 2018 de toestellen: 

Heeft u vragen over de te vervangen toestellen? Deze kunt u stellen via e-mail: josy.vanseumeren@gouda.nl of renata.cadee@gouda.nl.